Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.

close
Blog navigation

Latest posts

Peces Staunton

1104 Views
Les peces Staunton corresponen a la normalització de les peces d'escacs. Actualment són el tipus de peces que s'utilitzen en les competicions oficials i en els clubs d'escacs. El seu ús està molt normalitzat, de manera que si vols unes peces per jugar diàriament, unes Staunton són la millor opció.
El seu disseny net i simple mai ha estat igualat, veient el disseny de les peces tan modern avui com ho era en la seva introducció fa més de 150 anys. Les peces Staunton es caracteritzen per tenir un disseny simple però elegant. Són molt còmodes d'usar ja que tenen el pes i mida perfecte. Això fa que l'harmonia de el joc i la visió d'ell mateix sigui l'adequada.
Hi ha diferents peces de Staunton en l'actualitat que es classifiquen per l´alçada del rei. Es divideixen comercialment en rangs d'altura de la peça del rei, en els nostres filtres podeu veure les mides més usuals. L'alçada del rei estàndard que més s'utilitza en tornejos oficials sol estar entre els 97 mm i els 100 mm.
modelo-staunton.jpg

Quin és l'origen de les peces d'escacs Staunton?

Durant la primera meitat de segle XIX, un augment en la popularitat global de els escacs va provocar la demanda d'un model uniforme de peces d'escacs. Mentre que les peces d'escacs que estaven en ús en aquest llavors eren molt variades, eren de naturalesa decorativa i es consideraven inapropiades per al joc.
És important recordar que els escacs ha estat gaudit històricament pels rics, un fet que es reflecteix en els dissenys artístics dels jocs d'escacs que van dominar el mercat. Encara que estèticament boniques, les peces d'escacs de l'època no eren molt pràctiques.
Les peces d'escacs eren cares de produir, incòmodes d'usar, propenses a bolcar i tenien detalls tan ornamentats que eren incapaços de suportar el desgast de l'ús regular. No obstant això, la major desavantatge d'aquests jocs d'escacs era la manca d'uniformitat de les peces dins d'un joc d'escacs. La manca de familiaritat d'un jugador amb un joc d'escacs en particular podria afectar el resultat de la partida.
Queixes com aquestes van portar a la recerca d'un disseny estàndard de peces d'escacs. L'1 de setembre de 1849 un disseny ornamental per a un Joc d'Escacs va ser registrat pel Sr. Nathaniel Cooke sota l'Acta Britànica de Dissenys Ornamentals de 1842.
La nostra investigació ens ha portat a concloure que la base per a aquest nou disseny de peces d'escacs va ser el joc d'escacs Northern Upright. Partint de la base d'un joc d'escacs molt popular però molt artístic, el Sr. Cooke va poder concentrar les seves energies únicament en corregir aquestes deficiències. Les característiques ornamentals que eren més susceptibles a el dany van ser remogudes, resultant en un joc d'escacs que era durador i menys costós de produir.
El diàmetre de les bases va ser eixamplat per augmentar l'estabilitat i les peces d'escacs van ser pesades amb plom per minimitzar la bolcada. Abans de l'llançament comercial d'aquestes noves peces d'escacs, el Sr. Cooke va convèncer a Howard Staunton perquè prestés el seu prestigiós nom a el nou disseny. El Sr. Staunton va ser la personalitat d'escacs més famosa d'Anglaterra i el campió mundial no oficial.

Les peces d'escacs de patró Staunton, com se les coneixia oficialment, van estar disponibles comercialment el 29 de setembre de 1849 i ràpidament es van convertir en l'estàndard mundial de peces d'escacs. El seu menor cost de producció va portar els escacs a les masses i va fer molt per a popularitzar el joc.
Posted in: Blog

Leave a comment

Security code